Çocuğunuzun Başarısını ve Motivasyonunu Geliştirecek 5 Yöntem ve Brainfit
Çocuğunuzun Başarısını ve Motivasyonunu Geliştirecek 5 Yöntem ve Brainfit
- Doğru Beyin Jimnastiği Yapma: Çocuğunuzun akademik alanda çalışmaları için motivasyonunun düşük olduğunu düşünüyorsanız öncelikle temel iki soruyu sormanızı istiyoruz. Birincisi; çocuğunuz okulda veya herhangi bir öğrenme ortamında yeterli başarı tecrübe etti mi? İkincisi; başarılı olma noktasında gayret sarf etmeye istekli mi? Eğer cevaplarınız “Hayır” ise, daha fazla başarı elde etmek için çocuğunuzun daha fazla beceri geliştirmesine yardımcı olmalısınız. Hafıza egzersizleri, dikkat çalışmaları, hızlı düşünebilme gibi beyin kapasitesini arttıran egzersizlerle çocuğunuzun motivasyon ve beyin zindeliğini arttırabilirsiniz. Bunları yaparken doğru yönlendirme çok önemlidir. Doğru kaynak ve doğru ortam, motivasyon arttırmada önemli rol oynar.
- Gelişmiş Bir Motivasyon Zihniyeti Oluşturma: Günlük yaşam içerisinde dahi çocuğunuz sürekli yeni şeyler öğrenir ve yeni yetenekler geliştirir. Bunların tamamı aslında çocuğunuz için bir başarı hikayesidir. Deneyimlediği bu başarılar ne kadar küçük olursa olsun çocuğunuza başarısını vurgulayın. Bilim adamları tarafından da kanıtlanmış olan zekanın geliştirilebileceği noktasını unutmamız gerekir. Çocuğunuza zekamızın ve yeteneklerimizin sabit olmadığını, büyüyen ve gelişen bir şey olduğunu anlamasını sağlayın. Çocuğunuzun yaptığı işlerde onun potansiyeli bu kadar, çabuk sıkılıyor veya o böyle biri demek yerine çocuğunuzun emeğine odaklanın. Böylece çocuk da yapacağı işlerde gayret göstermenin önemini anlayacaktır. Sizler yetişkin bireyler olarak, gelişiminizi sürdürerek ve yeni beceriler kazanarak ona rol model olmalısınız. Bu sayede çocuğunuz çaba sarf ettiğimiz sürece kapasitemizin her zaman genişletilebildiğini kendisi görecektir.
- Hataları, Öğrenmenin Bir Parçası Olarak Görebilme: Çocuğunuz bir sınavda 100 üzerinden 80 aldığında, 20 puanı nasıl kaybettiğini tartışmaya zorlamayın. Hatalar öğrenmenin bir sürecidir ve bu yüzden doğal olarak hataları değerlendirmelisiniz. Ama bundan önce, aldığı 80 puanı tebrik etmek için biraz zaman ayırın. Yapılan hataların başarı yolunda bir basamak olduğunu anlamaları özellikle mükemmeliyetçi çocuklar için önem arz eder. Bu çocuklar için başarısızlıkların başarının zıttı olarak görülmesi durumu ortadan kaldırılmalıdır. Onun yerine başarı yolunda bir basamak olarak görülmelidir. Ebeveyn olarak, düşük başarı veya yapılan bir hata karşısındaki tutumumuzu da irdelemeliyiz. Böylece çocuklarımız için sağlıklı bir görüş geliştirebiliriz.
- Cesaret Oluşturma: Çocuğunuzun bir şeyi başarmaya çalışırken onun gayretini gördüğünüzde yardım etmek için çok istekli davranmak, onun gelişimi ve motivasyonu için engel teşkil edebilir. Sıklıkla yapılan hatalardan biri, çocuğa ödevlerini bitirmesinde çok yardımcı olmak ya da hiç yardımcı olmamaktır. Bunlar yerine, ona küçük ipuçları vererek rehber olmalısınız. Böylece, yaptığı işi hem kendisi başarmış olacak hem de bunun için fiziki, zihinsel ve duygusal alanda cesaret göstermiş olacaktır. Çocuğunuza dengeli bir şekilde yardım ederek yapması gereken görevi bağımsız bir şekilde tamamlatabilirsiniz. Bu, ilerideki öğrenme deneyimlerini ve motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir. Ama unutmayalım ki çocuğa rehber olabilmek için ebeveynlerin güçlü gözlem yeteneği ile çocuklarının potansiyellerini anlayabilmeleri gerekir.
- Motivasyon Kamplarına Katılmak: Motivasyon kampları ebeveynler ve çocuklar arasında çok popülerdir. Bu kamplar kötü öğrenme deneyimine sahip olup iyi bir kapasiteye sahip olan öğrenciler için faydalı olabilir. Ayrıca, kendine olan inancını kaybetmiş, öğrenmeye karşı ilgisi zayıflamış çocuklar için de faydalı olacaktır. Motivasyon kampları genellikle duyguları yüksek seviyede tetikler. Çocuğunuza öğrenme ve akıl yürütme üzerine taze bir bakış açısı ekleyebilir. Fakat, altta yatan ciddi bir problemi ( başarısızlık korkusu, öğrenme becerilerindeki zayıflık vs.) olan çocuk için kamptan sonra yüksek ve olumlu tutum, çocuğun gerçeğe dönüşünde hızlı bir şekilde kaybolabilir ve derin zayıf yönleri ile tekrar karşılaşabilir.
- Brainfit yukarıda saydığımız beş alandan dördünü kapsayan ancak kamp çalışması yerine bunu uzun süreye yayan uygulamalardır. Sistem beyin jimnastiği ve beden jimnastiğinin birleştirilmiş şeklidir. Aynı anda psikomotor egzersizle ve zihinsel egzersizler birlikte uygulanır. Brainfit içerisinde çocuklar hata yapma şansını bolca yakalarlar. Hata yaptıklarında daha farklı nasıl olur üzerine çalışır ve ilerletirler. Başarıyı da deneyip yanılmalardan sonra elde ettikleri için çokça da başarı elde ederler. Bu hatalar ve başarılar eğitmenler için fırsat anlarıdır. Çocuklarla birlikte nasıl başarılı olunduğuna dair fikir yürütülür. Çocuklar böylece deneme yapma konusunda sürekli bir şekilde cesaretlendirilir. Her çocuk sadece kendisine özel çıkarılan programda ilerleme kaydederken kendisini geçmeyi amaçlar. Başkalarıyla kıyaslanmadığı bu süreçte motivasyonu elde ettiği her başarı ile gittikçe artar.
Brainfit sistemi ile deneyim elde etme konusunda istekli, kendisine yeni alanlarda da güvenebilen, başarılı ve mutlu çocuklar kazanılır.