Mersin Yaşam Psikolojik Danışmanlık ve Terapi Merkezi
Mersin Yaşam Psikolojik Danışmanlık ve Terapi Merkezi

Dikkat Eksikliği Yaşayan Çocuğa Okulda Nasıl Destek Olabilirim?


Mersin Dikkat Eksikliği Terapi Merkezi, Brainfit Mersin

Dikkat Eksikliği Yaşayan Çocuğa Okulda Nasıl Destek Olabilirim?

Çocuğun, işini tamamlaması için dikkatini işine odaklamasını ve çevredeki ilgisiz uyaranları görmezden gelmesini sağlamak, çocuğun okul materyalini ve yeni davranışları öğrenmesinde kaçınılmazdır. Dikkat süresi ve dikkat dağınıklığının derecesi çocuktan çocuğa ve durumdan duruma değişebilmesine rağmen, bu öğrenme problemlerinin günümüz sınıflarındaki sıklığının artmakta olduğu görülmektedir.

 

  1. Çocuğun gerçekten dikkati çabuk mu dağılıyor ve kısa bir dikkat süresi mi var buna karar verin. Çocuğun dikkatsizliği başka sebeplerden kaynaklanıyor olabilir (Örneğin çocuktan yapmasını beklediğiniz iş çok sıkıcı ya da zor olabilir, gürültülü ya da ilgi çekici uyaranların olduğu bir çevre etkileyebilir veya çocukta aşırı yorgunluk ya da fiziksel bir rahatsızlık olabilir.)

 

  1. Dikkat dağınıklığı ve dikkatsizliğin en sık görüldüğü zamanları kaydedin. Çevreyi ya da programı yeniden düzenleyin. Sessiz aktiviteleri daha fiziksel olanlarla değiştirin. Fazla uyaranları ve dikkat dağıtıcıları sınırlandırın. İlginç ilan panoları, öğretmenin kıyafeti ve takıları, hareketli ve parlak renkli resimler dikkat dağıtıcı olabilir.

 

  1. Oturma düzeni oluşturun ya da dikkati dağınık çocuğu bazı metotlarla aşırı uyarandan koruyun. Küçük büroları göz önünde bulundurun; kitaplıklar, taşınır panolar veya daha büyük boyalı kartonlar çocukta dikkatin dağılmasını azaltır.

 

  1. Küçük görevlerin tamamlanması için çocukla sözleşme imzalayın. Dikkati dağınık çocukla başarabileceğini hissettiği kadar görev (2 matematik problemi, 1 paragraf Türkçe) konusunda anlaşın. Başarıyı garantiye almak için gerçekçi bir sözleşme imzalayın. Sözleşme üzerinde tekrar görüşmeye devam edin, dikkat dağınıklığı azaldıkça görevleri arttırın.

 

  1. Dikkati fazla dağınık çocukların davranışlarının kökeninde tıbbi bir problem olup olmadığına karar vermesi için bir uzman tarafından kontrol edilmesi yönünde tavsiye verin.

 

  1. Öğretim zamanını kısaltın ve devreler halinde çalışın ve devreleri daha sık programlayın. Görsel yardımlar, oyunlar ve diğer öğretim yardımları ilgiyi arttırıp dikkati koruyabilir.

 

  1. Acker, Oliver, Carmichael ve Ozerkevich (1975) 10 yaşındaki bir çocuğun vaka çalışmasını bildirmişleridir. Bu çocuğun dikkat süresi ve işi üzerindeki aktivitesi, bütün sınıfın, çocuğun işi üzerindeki davranışlarını ödüllendirmesiyle artmıştır. Yapılan davranış periyodik olarak gözlenmiş ve uygun davranışlarına puan kazandırılmıştır. Bu puanlar “müzeye bilet” gibi sınıf ayrıcalıklarına dönüştürülmüştür. Puanların nereye harcanacağına çocuk ve bütün sınıf arkadaşları karar vermişleridir. Araştırmacılar sınıf arkadaşlarının çocuğun işi üzerinde olmayan davranışlarını görmezden gelme eğiliminde olduklarını, bunun da çocuğun iş üzerindeki davranışlarını arttırdığını belirtmişlerdir.

 

  1. Dougles (1972) öğretim sırasında çocuklara “dur, bak ve dinle” derken daha çok zaman harcadığını iddia eder. Ona göre kısa dikkat süresi dürtüselliğe benzer, bu yüzden kullanılan metotlar dürtüselliği azaltmak ve dikkatliliği ve düşünceliliği arttırmak için de kullanılabilir. Örnek olarak düşünce stratejileri öğretmek ve dürtü kontrolü içeren oyunlar.

 

  1. Sesinizi alçaltma ya da yükseltme, elinizi çocuğun omzuna koyma, çocuğun gözünü yakalama gibi teknikler dikkati dağınık çocuğun dikkatini çekebilir. Bu şekilde çocuğun işine dönmesini sağlayabilirsiniz.

 

  1. Kendi davranışlarını yönetmeleri için çocukları cesaretlendirin. Kendilerini görevleri dışında yakaladıklarında kontrol listesine işaretlesinler ve daha sonra görevlerine odaklansınlar. Sorun üzerindeki farkındalığı arttırmak bazen tek başına yararlı bir tekniktir. Çocuğun görevine tekrar geri dönüp odaklandığında kendi kendini ödüllendirmesini sağlayın.

 

Cristie, Hiss ve Lozanoff (1984) 3. ve 4. sınıftaki erkek çocukların uygun olmayan davranışlarını kendi kendilerine kaydedebileceklerini belirtmişlerdir. Bu araştırmacılara göre, çocuğun davranışlarını kayıt etmesi, çocuğun değişim planına aktif katılımını sağlar ve uygun olan ve uygun olmayan davranışlara karar vermesine teşvik eder.   

Dikkat Eksikliği yaşayan çocuklara yönelik daha fazla uygulama için Mersin ve ilçelerinde kurumlara, öğretmenlere ve velilere destek vermeye devam  ediyoruz. Bize ulaşmak için:  32737 67, Mersin Yaşam Psikoloji, Dikkat Eksikliği Terapi Merkezi

Yaşam Psikoloji Dünyası © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.