Dikkat, Çocuk ve Mutluluk


Mersin Dikkat EksikliÄŸi Terapisi

Dikkat, Çocuk ve Mutluluk

Dikkat, Çocuk ve Mutluluk

Ä°nsanın yaÅŸamını kaliteli bir ÅŸekilde devam ettirebilmesinin ön koÅŸulu, öÄŸrenme yeteneÄŸidir. ÖÄŸrenme ve öÄŸrendiklerini karşılaÅŸtıkları engellerle mücadelede kullanabilmesi tüm yaÅŸamı boyunca sürekli bir ÅŸekilde devam ettirmesi gereken bir beceri alanıdır. Bu nedenle öÄŸrenme yaÅŸam boyu süren bir süreçtir, denir.

Kaliteli bir öÄŸrenme ve öÄŸrendikleri ile çevreye uyum saÄŸlama için, çocukta olması gereken bazı yetiler vardır. Zeka, psikolojik saÄŸlamlık, öÄŸrenme ortamının kalitesi, bedensel saÄŸlamlık (beÅŸ duyu organından herhangi birinin doÄŸuÅŸtan iÅŸlevini yerine getiremiyor olması bazı ÅŸeylerin öÄŸrenilmesini engellemekte veya zorlaÅŸtırmaktadır. ÖrneÄŸin tam duyamama nedeni ile bazı sesleri çıkarmakta zorlanma) ve dikkat öÄŸrenmenin gerçekleÅŸmesi için elzemdir.

Sayılanların her biri en az bir diÄŸeri kadar önemlidir. Gelin bu saydıklarımız arasından dikkati ele alalım. Dikkat genel olarak “baÅŸka ÅŸeyleri geride bırakıp tek bir ÅŸey üzerine seçici bir odaklanma durumu” olarak tanımlanır.

Dikkat oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle de her an dağılabilir: Fiziksel bir rahatsızlık, olumsuz bir psikolojik süreç, stres, kaygı çocuÄŸun dikkatini olumsuz etkileyebilir. Ä°nsanın sosyal, psikolojik ve biyolojik yönlerini düÅŸündüÄŸümüzde bu gayet doÄŸal bir durumdur.

Dikkat çocuÄŸun kendi yaÅŸamını yönetme becerilerini etkileyen bir etmendir. Bu yönetim becerileri ÅŸunlardır:

Harekete geçme: Planlama, önceliklerin belirlenmesi ve harekete geçme.

Odaklanma: Odaklanma, sürdürme ve dikkatin görevlere kaydırılması.

Gayret: Canlılığı düzenleme, gayretleri sürdürme ve zihin iÅŸlem hızı.

Duygu: DüÅŸ kırıklıklarıyla baÅŸa çıkma ve deÄŸiÅŸen duyguların yönetimi.

Hafıza: Çalışma belleÄŸinin kullanılması ve anımsama.

Eylem: Takip ve kendi kendini düzenleme eylemi (Brown, 2005)

Bu becerilerinde problem olmayan bir çocuk günümüzde dikkat problemi yaÅŸayan birçok akranına göre hayatta daha baÅŸarılı olacaktır. BaÅŸarıdan kastımız, kendini yönetme, yeni bilgileri öÄŸrenebilme ve daha önce karşılaÅŸmadığı durumlarla baÅŸa çıkabilme yeteneÄŸinde üstteki becerileri sayesinde geliÅŸkinliktir. Tüm bunlar baÅŸarı, özgüven ve mutluluÄŸun garantisidir.

Yaşam Psikoloji Dünyası © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.