
Denver 2 - GeliÅŸim Tarama Testi
DENVER II GELİŞİMSEL TARAMA TESTİ
Denver II, 0-6 yaÅŸ çocuklarının geliÅŸimsel deÄŸerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir. Denver GeliÅŸimsel Tarama Testi adı ile ilk kez 1967 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmış, dünyada 50'den fazla ülkede standardize edilerek uygulamaya konmuÅŸtur.
DENVER II saÄŸlıklı görünümdeki çocuklarda olası geliÅŸimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır.
Üç temel alanda deÄŸerlidir:
a) SaÄŸlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,
b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,
c) Riskli bebekleri (örneÄŸin doÄŸum öncesi sorunlar, düÅŸük doÄŸum ağırlıklı ya da erken doÄŸmuÅŸ, çoÄŸul gebelikler, ailede geliÅŸimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doÄŸan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.
Kapsadığı KİŞİSEL-SOSYAL, İNCE MOTOR, DİL ve KABA MOTOR alanlarda çocuÄŸun kendi yaÅŸ grubundaki diÄŸer çocuklarla karşılaÅŸtırılarak hangi yüzdelik diliminde olduÄŸunu göstermesi açısından diÄŸer birçok geliÅŸimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliÄŸi taşımaktadır.
SaÄŸlıklı geliÅŸimi olan çocukların yaÅŸamları boyunca 0-6 ay arasında bir kez mutlaka olmak üzere, 12-18 ay arası, 2-3 yaÅŸ arası ve 5-6 yaÅŸ arasında geliÅŸim testi yaptırmaları önerilir. EÄŸer ilk deÄŸerlendirme sonucu ÅŸüpheli ise ya da risk altındaki bir bebekte yapıldıysa görüÅŸme aralıkları sıklaÅŸtırılmalıdır.
Denver II Testi sahada ÅŸu üç alanda kullanılmaktadır:
1- Klinik deÄŸerlendirme: Herhangi bir belirti göstermeyen saÄŸlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuÅŸkulanılan 0-6 yaÅŸ grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneÄŸin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk geliÅŸimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluÅŸturur.
2- Özel EÄŸitim: GeliÅŸimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eÄŸitime baÅŸlatılan çocukların ilk deÄŸerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eÄŸitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.
3- Okul Öncesi Kurumları: Okulöncesi eÄŸitim kurumuna baÅŸlayan çocuÄŸun beceri düzeyinin ve geliÅŸiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir. Aileye bilgi vermek ve çocuÄŸun eÄŸitim programını oluÅŸturmakta yararlı olur.