Mersin Oyun Terapisi

Oyun Terapisi

ÇOCUK ODAKLI OYUN TERAPÄ°SÄ° (ÇOOT) NEDÄ°R? 

Oyun dünya üzerindeki tüm çocukların evresel ortak dilidir. Oyun çocuÄŸun dünyasına giren büyülü bir kapıdır. Bu kapıdan girip çocuÄŸun iç dünyasına ulaÅŸmak sorunların tespiti ve çözümünde %100 etki yaratır. Terapi seanslarında çocuk yetiÅŸkinlerin kontrol ve sınırlamalarından uzak kendi yaratıcılığını ortaya koyar. Duygularına rahatlıkla yaÅŸar ve ifade eder. Çözümü keÅŸfeder ve gerçekleÅŸtirir. Oyun terapisi tamamen iliÅŸki odaklıdır. Çocuklarla çalışırken kullanılan terapi çeÅŸitlerinden kısa sürede en kalıcı davranış deÄŸiÅŸikliÄŸini yaratan ve en etkili olan terapi ÅŸeklidir. Çocukların en büyük sorusu ÅŸudur “Kimsenin Umurunda mıyım?”. Bu soru onları diplere kadar götürebilir. EÄŸer sorunlarını kimse çözmüyorsa umutlarını yitirirler. Dolayısıyla diÄŸer terapi yöntemlerinde süreç uzayınca ve çocuk anlaşılmadığını fark edince umutsuzluk baÅŸlıyor ve sorun daha da derinleÅŸebiliyor. 

ÇOOT NASIL Ä°LERLER? 

3-12 yaÅŸ arası çocuklarla yapılan çocuÄŸun sürecin merkezinde olduÄŸu terapi ÅŸeklidir. Anlamlı oyuncaklarla çocuÄŸun 45 dk boyunca oyun odasında terapistle bulunmasına dayanır. Ä°lk 6 gün arka arkaya aynı saatte yapılan seanslardan sonra aile ile bir görüÅŸme yapılır ve ardından çocukta istenilen davranış deÄŸiÅŸikliÄŸi gözlemlenene kadar haftada 2 defa seanslar devam eder. Toplam seans sayısı probleme göre çeÅŸitlilik gösterir. Oyun odası sadece çocuk vakit geçirdiÄŸi bir yer deÄŸildir. Oradaki her oyuncağın, her materyalin, her hareketin bir anlamı ve önemi vardır. Bunun için de terapinin bu alanda özel eÄŸitim ve süpervizyon almış terapistlerce yürütülmesi gerekir. 

NEDEN OYUN TERAPÄ°SÄ°? 

Çocukların dili oyundur, kelimeleri ise oyuncaklarıdır. Onlardan yetiÅŸkin bireyler gibi sözel ifadelerle kendilerini ifade etmeleri ve somut telkinlerle problemlerini çözmeleri beklenmez. Çünkü duygusal, zihinsel ve sosyal geliÅŸim alanları bakımından böyle bir yeterlilikleri söz konusu deÄŸildir. Çocuklar dünyayı kalp gözü ile görürler. Biliyoruz ki kelimeler de yanlış anlamanın aracıdırlar. Bu sebeple gerçek manada görmek sadece kalple mümkündür. Oyun terapisi kalp kalbe kurulan bir iliÅŸkidir. Bu iliÅŸkide terapist çocuÄŸun duyduÄŸu, gördüÄŸü, hissettiÄŸi, dokunduÄŸu ÅŸey olur. ÇocuÄŸun kendisini ve problemin çözümünü keÅŸfetmesine izin verir. Çocukluk tamamlanması gereken bir dönem, çocuk da eksik bir kiÅŸi deÄŸildir. BaÅŸlı başına bir dönem ve çocuk da tam bir bireydir. Oyun da çocuk için sadece bir faaliyet deÄŸildir, önem ve anlam doludur. Bu yüzden çocuklar geliÅŸimsel perspektiften bakılmaya ve anlaşılmaya ihtiyaç duyarlar. Onlar yetiÅŸkinlerin minyatürleri deÄŸillerdir. Duygusal dünyalarını keÅŸfederken ve ifade ederken yetiÅŸkinlerin aksine, sözel iletiÅŸimi deÄŸil oyun ve aktiviteyi kullanırlar. ÇocuÄŸu karşı sandalyeye oturtup konuÅŸmak ya da telkin vermekten çok daha etkili ve kalıcıdır. Tüm bu sebeplerden ötürü çocuklara yardım etmenin doÄŸru ÅŸekli oyun terapisidir. 

HANGÄ° DURUMLARDA OYUN TERAPÄ°SÄ° KULLANILABÄ°LÄ°R? 

Cinsel ihmal ve istismar 

Hiperaktivite ve dikkat eksikliÄŸi 

BoÅŸanmış evebeyn çocukları 

Özgüven eksikliÄŸi 

Kendini ifade etme yetersizliÄŸi 

Öfke kontrol sorunu- dürtüsellik 

Tuvalet sorunları 

Uyku sorunları 

Beslenme sorunları 

Korkular 

Ä°çe kapanıklık 

KardeÅŸ kıskançlığı 

ArkadaÅŸ edinmekte güçlük 

Oyun oynamama oyunu bilmeme

Yaşam Psikoloji Dünyası © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.