Dikkat ve Dikkat Eksikliği
Dikkat Nedir?
Dikkat; bir eylem için harekete geçtiğimiz bilişsel bir seçimdir. Bir işe, duruma odaklanmamız veya sosyal bir iletişime geçmemiz gerektiğinde dikkatimizi yeterli bir şekilde kullanmamız gerekir. Yeterli şekilde dikkatimizi sağlayamadığımız zaman bazı problemlerle karşılaşırız. Bu problemler ortaya çıktığı zaman herkesin aklına ilk gelen durum “Dikkat Eksikliği” dir.
Dikkat Eksikliği Nedir?
Dikkat eksikliği çocuklarda çok sık görülen bir durumdur. Çocukların eğitim, sosyal ve aile hayatını etkileyerek; psikolojik ve akademik problemlere yol açabilir. Çocuğumuz bir işten çabuk sıkılıyorsa, sevdiği ve kolay gelen işi yapıp, sevmediği işi erteleyip yapmıyorsa dikkat eksikliği üzerine odaklanabiliriz. Görevleri zamanında bitirmek, düşünmeden hareket edip, anlık kararlar veriyorsa ve işten kaytarma eğilimi de varsa bu konu üzerine yoğunlaşılması gerekir.
Çocuğumda Dikkat Eksikliği Olabilir mi?
- Detaylara dikkatini vermekte güçlük çekiyorsa,
- Ödevlerinde ve sınavlarında dikkat hatalarına sebep olabilecek, soruyu yanlış anlama hataları yapıyorsa,
- İnsanları dinlerken uzun süre konsantre olamıyorsa veya dinlemiyormuş gibi görünüyorsa,
- Ödevlerini veya yapması gerekenleri belirli sürelerde bitiremiyorsa,
- Uzun süre dikkat gerektiren ve zorlu çalışmalardan kaçınıyorsa ve isteksizse,
- Etkinliklerde veya sorumluluklarında gerekli olan materyalleri kaybediyorsa,
- Dışardan gelen dikkat dağıtıcı unsurlarda kolaylıkla dağılıyorsa ve tekrar toparlanmakta güçlük çekiyorsa
Çocuğunuzda dikkat eksikliği olabilir.
Bazı zamanlarda dikkatimiz dağılabilir, üzgün olabiliriz veya kafamızın karışık olduğu bazı zaman dilimleri olabilir. Dikkat eksikliği diyebilmemiz için çocuğumuzun akademik hayatında ve sosyal hayatında yukarıda bahsettiğimiz durumlardan birkaçının gözlemlenmesi gerekir. Uzmanlardan bu konuda yardım almak aile ve çocuk için en doğru yol olacaktır.