.jpg)
Çocuk ve Ergenlerde Alt Islatma
Çocukluk çaÄŸlarının en sık rastlanılan problemi alt ıslatma (enürezis)’tir. Enürezis 5 yaÅŸ üstü çocukların istemsiz olarak gece altlarını ıslatması problemidir. 5 yaÅŸtan küçük olan çocuklar için problem ÅŸeklinde anılmayan bu durum 5 yaÅŸ üstü çocuklarda ve ergenlerde görünüyorsa psikolojik sorun arz ediyor demektir.
Alt ıslatma sorunu dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de sıklıkla yaÅŸanmaktadır. ÇocuÄŸu alt ıslatan aileler, öncelikle bu problemin üstesinden gelebileceklerini düÅŸünürler, zaman zaman sabır gösterirler, zaman zaman çocuÄŸa kızarlar derken vakit geçer ve artık ergenliÄŸe girmek üzere olan çocuklarının hala alt ıslattığını görünce umutsuzluÄŸa kapılırlar. Tabi bütün bu süreçte çocuÄŸun ve tüm ailenin yaÅŸam kalitesi düÅŸer, her uyku vaktinde ‘Yine mi altını ıslatacak’ düÅŸünceleri aile üyelerinde kaygı yaratır. Çocuk da kaygılı bir ÅŸekilde uyur, ‘Ya yine altımı ıslatırsam’ diye korkar ve huzursuz olur.
Alt ıslatmayı engelleyemeyen çocuk, o ÅŸekilde uyandığında büyük bir suçluluk ve utanç duyar. Kendisi ve ebeveynleri sürekli yatak çarÅŸaflarını deÄŸiÅŸtirmekten ve yıkamaktan bıkmışlardır. Bu süreçlerin yaÅŸandığı ailelerin çamaşır makineleri sürekli çalışır. Bunun yanında aile, kendi evlerinin dışında kalacakları akraba ziyaretleri, geziler, seyahatler vb. planlar yapmaya çekinir. Böyle bir plan yapılsa dahi, alt ıslatma olacağı fikri sürekli akıldadır ve yapılan etkinlikten pek haz alınamaz. Neticede bu durum tüm ailenin hayat kalitesini olumsuz etkiler.
Alt ıslatma problemi yaÅŸayan çocuk ve ergenlerde özgüven eksikliÄŸi, akademik baÅŸarı kaybı, suçluluk ve utanç hisleri, asosyalite, çekingenlik gibi problemler görülür.
Alt ıslatma (enürezis) probleminin çözümü uzman psikolojik danışmanlar tarafından sürdürülen tedavi seansları ile mümkündür. Danışma süreci ailenin çocuÄŸu bir üroloji uzmanına götürmüÅŸ ve çocuÄŸun ürolojik bir problemi olmadığı konusunda tıp doktoru görüÅŸü almalarından ardından planlanır. Danışma sürecinde çocukla ve aile ile birlikte çalışılır. Bu süreçte psikolojik danışman herhangi bir ilaç kullandırmadan tamamen ilaçsız tekniklerle sürece müdahale eder. Ortalama olarak 8 seansta saÄŸaltım saÄŸlanır. Danışma süreci sonlandıktan sonra yeni kazanılan davranışların kalıcılığının saÄŸlanması açısından öncelikle ayda bir, sonrasında üç ayda bir ve son olarak da yılda bir kez olacak ÅŸekilde kontrol seansları düzenlenir.